Van een salamanderstaart en een boomslang

We hebben deze week vakantie gevierd aan het Lugano-meer. We hadden daar een chaletje gehuurd op een camping aan het meer. Er was ook een zwembad, waar onze drie waterratten uitbundig gebruik van hebben gemaakt. Van de glijbaan roetsjen, ringen opduiken, balletjes overgooien en natuurlijk gewoon lekker zwemmen. Dat was extra lekker omdat het in Italië erg warm was. We hebben het niet precies bijgehouden, maar ‘s middags was het zeker wel boven de 30 graden. ‘s Avonds koelde het gelukkig weer af zodat we ‘s nachts prima konden slapen. En ‘s ochtends was het nog net koel genoeg om wandelingen te maken.

Op onze eerste wandeling, ergens in de bergen, zagen we al snel een bijzonder dier door een boom kronkelen: een echte slang! Die wilde natuurlijk niet stil blijven zitten voor een foto of zodat we hem konden opmeten, maar Johan schat ‘m op 70 centimeter. Volgens andere wandelaars zat er ook een mama-wild zwijn met twee jonkies in dat bos, maar die hebben wij niet gezien. We hadden nog wel een andere bijzondere ontmoeting, tijdens een andere wandeling.

Een hele tijd geleden heeft Hannah ergens opgestoken dat salamanders hun staart afwerpen als ze in gevaar zijn. Sindsdien is ze op jacht naar een salamanderstaart. En salamanders komen we genoeg tegen; in onze eigen tuin en straat zitten ze regelmatig maar hier in Italië nog meer. Dat betekent echter nog lang niet dat je ze ook kunt vangen! Die beestjes schieten razendsnel weg tussen spleten en in donkere hoekjes. Maar deze dag was Hannah een salamander te slim af. Het beestje zag ons wel en schoot weg, maar hij ging op een rond paaltje zitten. Z’n kopje aan de ene kant, de staart kwam aan de andere kant weer tevoorschijn. Hannah rook haar kans en pakte razendsnel het staartje vast. En ja hoor! Daar stond ze met een spartelende salamanderstaart in haar handen, en het arme beestje schoot geschrokken weg tussen het groen. Die zal onze ontmoeting niet snel vergeten… Ik ook niet 😉

Verder hebben we lekker ijs en pizza gegeten, spelletjes gedaan, in het meer gezwommen, een dam in een riviertje gebouwd om met droge voeten over te kunnen steken, een grot bezocht en elke dag van het zwembad genoten. Het was een heerlijk weekje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *