Scheurkalender

  • Een dombo-octopus zonder inktzak, maar mét paraplu-tentakels.
  • Kinderen die vijf ouders hebben, omdat ze zijn verwekt uit een eicel en een zaadcel, vervolgens door een draagmoeder zijn uitgedragen en door twee wensouders geadopteerd.
  • Een dino-deur die de hypothese dat mensen tegelijk met dinosaurussen geleefd hebben, ondersteunt — en dus de hypothese dat dino’s al miljoenen jaren vóór het ontstaan van mensen uitgestorven waren, afbreuk doet.
  • De zeven klassieke wereldwonderen.
  • Hoe je het begrip “drie-eenheid” inzichtelijk kunt maken, en wat de beperkingen zijn van de verschillende modellen.

Dat zijn zomaar wat onderwerpen die in huize Commelin dringend besproken moeten worden om 6.15 uur in de ochtend, als ik nog half tastend door het huis stommel met m’n ogen vol slaap. Veel van die onderwerpen lenen zich uitstekend voor een intensief debat waar nog weer allerlei verwante thema’s aan verbonden kunnen worden. Wie is er nou niet geïnteresseerd in bewijzen vóór of tegen de evolutietheorie, in een bespreking van de maatschappelijke chaos die ontstaat als mensen de Bijbelse normen en waarden vaarwel zeggen of in allerlei interessante feitjes over het uitmuntende zicht van adelaars tegenover de tastzintuigen in de staart van een mol?

Aanvankelijk was ik zo naïef dat ik me afvroeg waarom dit alles op een nuchtere maag en onder tijdsdruk van de ochtendspits aan bod moest komen. Al snel viel het kwartje. Het is de schuld van onze WEET – scheurkalender. Zodra het eerste kind ’s ochtends naar de wc gaat, wordt er een blaadje van de kalender gescheurd. Ziedaar de inspiratie voor alle gesprekken. Of voor meerdere onderwerpen tegelijkertijd, want met name Hannah houdt er van om ook alvast verder te bladeren en een voorproefje te nemen op alle boeiende zaken die de rest van het jaar nog aan bod komen.

We hebben inmiddels ook een “raadsel van de maand” gehad. De vraag was als volgt: Iemand rijdt met 10 km/h een berg op, en daarna hetzelfde stuk weer naar beneden. Hoe snel moet hij afdalen om gemiddeld 20 km/h te rijden op z’n hele tocht? Dat is dus niet 30 km/h. Het antwoord dat we instuurden, luidt: “dat is onmochelijk”. Wij weten ook waaróm het niet kan. Wie dat aan ons kan uitleggen, mag een appje sturen en krijgt dan een mooie passende emoticon terug.

Een ander boeiend stukje informatie, van eergisteren, ging over het spel Monopoly. Dat kennen Boaz en ik van voor tot achter. Maar ik wist niet dat het ontwikkeld was om kinderen te leren hoe oneerlijk het systeem van steeds rijker wordende grondeigenaren en uitgebuite huurders is. Eerlijk gezegd werkt het hier andersom; Boaz is laaiend enthousiast als hij hele steden heeft gekocht en daar hotels heeft gebouwd “om mama lekker uit te melken”. Een andere vraag die nu eindelijk is opgelost: wat is de logica achter de selectie van steden en straten? Waarom zit Hilversum erin, maar Zwolle niet? Heel simpel. De eerste Nederlandse versie werd verkocht door warenhuis Perry, en ze kozen alle straatnamen waar zich een vestiging van hun winkel bevond. Het hoofdkantoor stond in… de Kalverstraat. Ik ben dan weer zo’n zuurpruim die zich afvraagt of een winkel écht in elke stad waar ze gevestigd zijn, drie vestigingen heeft. Het lijkt mij handiger om dat wat te verspreiden over het land. Maar het is een leuk verhaal.

Ik ben erg benieuwd wat we de rest van het jaar nog zullen leren. Misschien moet ik ’s avonds maar vast spieken wat er de volgende ochtend aan bod komt. Dan kom ik goed beslagen ten ijs als de discussies losbarsten en hoef ik mijn hersens niet meer te pijnigen over het waarom en waartoe van diepgaande vragen op de vroege ochtend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *