Vakantie

Wij hebben een week wintervakantie. Die naam past in ieder geval goed, want alles is wit en het vroor vannacht zo’n 15 graden. Echt weer om de open haard lekker op te stoken! In de loop van de week lijkt het trouwens een stuk warmer te gaan worden, tot wel 14 graden boven nul.

Verder heeft het hebben van “vakantie” nu niet zoveel invloed op ons dagelijks leventje. Hannah en Boaz krijgen geen online lessen en hoeven geen huiswerk te maken, maar verder doen we waarschijnlijk hetzelfde als altijd: lezen, spelletjes doen, een rondje door het park wandelen en nog meer spelletjes doen. Maar er lijkt nu toch echt een einde te komen aan het thuiszitten: de regering heeft aangekondigd dat de scholen vanaf 22 februari weer deels open mogen! De school van Hannah en Boaz heeft maar kleine klassen, dus die kunnen bijna normaal draaien. Afwisselend moeten de kinderen nog één week thuis blijven tot Pasen, maar alle andere weken mogen ze naar school en krijgen ze in de meeste vakken les. Sport mag niet gegeven worden en bij muziek mogen ze waarschijnlijk nog steeds niet zingen, er zijn strikte regels rondom de pauzes et cetera, maar dit is in ieder geval een grote stap vooruit! Hoe Judiths Kindergarten het aan gaat pakken, hebben we nog niet vernomen. Ik ben er nog een beetje bang voor omdat ze personeelsgebrek hebben en daarom de kinderen niet zo makkelijk in meerdere kleine groepjes kunnen splitsen met elk hun eigen juffen. Maar het zou toch wel héél schandalig zijn als ze helemaal niet mag komen, dus we gaan er nog even vanuit dat er een oplossing wordt gevonden.

Maar nu eerst dus vakantie. De oproep is om alsjeblieft zoveel mogelijk thuis te blijven. Er zijn ook bijzonder weinig alternatieven, dus dat komt vast goed. Een plaatselijke krant opperde alvast één spetterend idee om toch in vakantiestemming te komen: zoek een recept van een heerlijk gerecht uit Griekenland of een ander exotisch land, haal de benodigde spullen bij de supermarkt en kook een fantastisch menu. Mooi filmpje of muziekje erbij en voilà, je waant je op vakantie!

Ik ben bang dat ik te nuchter ben voor zulke ideeën, en ook onze kinderen maak je echt niet wijs dat we nu “lekker een dagje op de camping zijn” als je een tentje in de woonkamer zet en je eten op een gasbrander kookt. Zelfs niet nu we al een week ons water uit de badkamer moeten halen omdat de leiding naar de keukenkraan kapot is. Maar zonder vooropgezet plan hebben we al dubbel en dwars aan deze trend voldaan zag ik toen ik het label van mijn mooie Indiase versbox bekeek. Die was in de aanbieding en leek me wel een keer leuk op een dag dat ik niet zoveel inspiratie had wat ik moest koken.

Natuurlijk kwam die box niet echt uit India, zo’n lange reis zou onverantwoord veel CO2-uitstoot hebben veroorzaakt. Daarom was het “Curry Madras indischer Art”. Net zoiets als Griekse yoghurt die in Freiburg geproduceerd wordt uit Schwarzwaldmilch, maar dan met een Grieks aandoend lettertype op de verpakking. Deze versbox had alle ingrediënten inclusief herkomstland keurig vermeld:

Kijk man. Dat was een hele wereldreis in één maaltijd. Dát is nog eens efficiënt vakantie vieren. We voelden ons weer helemaal opgekikkerd na onze reis door Marokko, Spanje, Frankrijk, Brazilië en Duitsland, met uitzicht op onze vaas Hollandse tulpen. Leve de vakantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *