MAAR ik zag een sneeuwvlok!

Half Nederland heeft inmidels een hond gekocht, gehuurd of geleend om ’s avonds maar naar buiten te mogen, en wie dat niet zag zitten greep terug op een jas van Thuisbezorgd of PostNL. Het zonnetje schijnt tenslotte het lekkerst na negen uur, dus dan moet je koste wat kost de straat op. Wij kregen vandaag een creatievere tip voorgeschoteld in de plaatselijke krant.

Zoals we hier al uitgebreid hadden vermeld, is er de laatste tijd nogal wat sneeuw gevallen. Zelfs zoveel dat de sneeuwschuivers het niet bij konden houden en de straten en stoepen onbegaanbaar waren. Hoog tijd voor het “Fachbereich Sicherheit & Ordnung” om in de plaatselijke krant het reglement rondom sneeuwval nog eens af te drukken: huiseigenaren zijn verplicht om op werkdagen vóór 7:00 uur en op zon- en feestdagen vóór 8:00 uur de stoep voor hun huis sneeuwvrij te maken. En dan niet een klein sluippaadje, maar echt 1,10 meter breed. Daarbij mag je geen sneeuwhopen maken die anderen weer kunnen hinderen, je mag geen middelen gebruiken die de sneeuw laten smelten (zoals strooizout) en je moet het sneeuwvrij gemaakte paadje glibber-vrij maken met as, grof zand of fijn grind. Je bent ook verplicht om gedurende de dag dit pad sneeuwvrij te houden, tot 21:00 uur aan toe. Daarna mag je naar bed en de boel laten dichtsneeuwen, onder voorwaarde dat je het voor 7:00 de volgende ochtend weer netjes hebt gemaakt.

Hoe je dat de hele dag moet bijhouden als het flink sneeuwt en je geacht wordt op je werk te verschijnen of andere bezigheden te verrichten: geen idee. Voor zover ik de afgelopen weken heb kunnen zien, is er ook niemand die aan deze regels heeft voldaan. Sommige mensen maakten na verloop van tijd wel even een klein paadje zodat je er te voet langs kon, maar echt geen 1,10 meter breed en ik heb ook geen as zien liggen. De gemeente zelf redde het niet eens om een meter stráát sneeuwvrij te houden, wat zeur je dan over de stoep…

Maar nu komt het: de krant vermeldde vetgedrukt dat de huidige avondklok waardoor je vanaf 20:00 binnen moet blijven, GEEN excuus is om een uurtje eerder achter de geraniums te gaan zitten. Je moet je stoep gewoon tot 21:00 blijven vegen want dat valt onder de noodgevallen. Een niet-geveegde stoep is “eine konkrete Gefahr für Leib, Leben und Eigentum”.

Och grutjes. Het is natuurlijk ook wel heel onoverkomelijk voor de mensen die nét om 20:45 nog hun hond wilden uitlaten, om dan door de sneeuw te moeten stappen. Vanaf 21:05 is dat uiteraard hun eigen schuld dikke bult, maar tot die tijd is het een noodgeval. Een groter noodgeval dan corona.

Dus als je hier woont en zó graag nog na achten buiten wilt zijn, neem je gewoon een bezem en een emmertje fijn grind mee. Als je dan aangehouden wordt kijk je bedenkelijk omhoog en zeg je: “Och meneer, ik meende toch heus een sneeuwvlok te zien! En als ik het zo voel wordt het flink koud, dan kan er zomaar gladheid ontstaan op mijn stoep. Dus om uw lijf en leven te beschermen, wou ik nog even wat grind strooien.” Daar kan meneer agent toch niets op tegen hebben…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *