Hoogspanning

Een lange winter voor de boeg; gedeeltelijke lockdown; herfst- en kerst-vakanties; regenachtig weer; donkere ochtenden en avonden. En drie schattige stuiterballen met meer kinetische energie dan er in ons appartementje past. Dat zorgt voor hoogspanning.

Dus zocht ik naar een uitlaatklep. Iets wat zelfs het snelste jongetje van Duitsland, die het beste in deurkozijnen kan klimmen, en langst kan planken en opdrukken, en het sterkste is van iedereen—iets wat zelfs zo’n jongetje een beetje tot bedaren kan brengen. Voordat er kortsluiting ontstaat in het hoofd van mijn lieftallige vrouw.

Op een van mijn zwerftochten door de heggen en steggen van het internet kwam ik een website tegen van iemand die allerlei interessante projecten rondom electronica heeft. Zonder te solderen! Want dat is natuurlijk supergaaf. En onze drakenjagende straaljagerpiloot ridder-brandweerman kan dat ongetwijfeld het beste van alle jongens in Bad Krozingen. Maar wij willen toch graag dat ons meubilair niet samen met de zojuist gekochte houtvoorraad in rook en vlammen opgaat.

Om dat solderen te vermijden heeft een genie eens zogeheten breadboards uitgevonden. Plankjes met daarin 830 gaatjes, die vanbinnen in rijtjes van 5 met elkaar verbonden zijn. Vervolgens kan men LED-lampjes (in allerlei kleuren!), weerstandjes, kondensators, en drukschakelaartjes op het bordje prikken. Als dat in de goede volgerde met elkaar verbonden wordt kun je interessante electrische circuits bouwen.

En dan leer je dat een LEDje maar op een manier stroom doorlaat. Dus als je hem andersom in je circuit prikt, dan brand er niks. Interessant! Spannend!

De voorraad onderdelen uit het starterspakket is best leuk en gevarieerd. Maar al snel waren we toe aan nieuwe uitdagingen. We hebben inmiddels klokjes die op een zelf te kiezen frequentie stroompulsjes geven. En er is een lading OF-poorten, EN-poorten, en NIET-poorten onderweg.

Helaas duurt het nog even voor die onderdelen bij onze bunker worden bezorgd. Ze moeten waarschijnlijk de halve wereld rondreizen ofzo. Dus moeten we wat tijd overbruggen. En liever niet met draken jagen in de slaapkamer van paps en mams, of door een vuurwerkexplosie in een indianentipi na te bootsen. Dus heb ik een online simulator voor electrische circuits opgesnorkeld: simulator.io

Hannah heeft inmiddels een circuit gebouwd dat een rekenmachine simuleert voor plus- en min-sommen onder de 16. Waarom 16? Omdat dat 2 x 2 x 2 x 2 is. Zoals te zien is in bovenstaande afbeelding lopen er vier draadjes van “Getal 1” en vier draadjes van “Getal 2” via het circuit naar “Antwoord”. Op elk van die draadjes staat ofwel spanning, of geen spanning. Twee opties per draadje dus. En daarom in totaal 16 opties.

We zitten nu al na te denken over wat we hierna zouden kunnen bouwen. Een circuitje dat een getal kan onthouden is ook al gelukt. Kunnen we een rekenmachine bouwen voor keersommen? Zullen we eerst eens proberen om een circuit te bouwen dat van 0 tot 10 kan tellen (zonder onze hulp)? Genoeg puzzels voor een lange, natte, koude, donkere winter. En hoogst spannend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *