“… en hoe is dat nu bij jullie?”

Die vraag krijgen we regelmatig sinds Nederland weer met de neus op de corona-feiten gedrukt wordt. Nou, bij ons gaat ’t eigenlijk nog vrij goed, al verandert het nu wel snel. Op 3 oktober vonden we dit kaartje:

Daar kwam Duitsland toch prachtig vanaf. Inmiddels is dat natuurlijk niet meer actueel. De laatste paar dagen zijn ook hier de aantallen besmettingen weer hard toegenomen. Duitsland had de afgelopen week 28.389 nieuwe infecties, dat zijn er 34,1 per 100.000 inwoners oftewel 341 per 1 miljoen. Als ik de Nederlandse cijfers goed snap zijn die nog een stuk hoger: 43.903 besmettingen in de afgelopen week op pakweg 17 miljoen inwoners, dat is ruim 2500 per 1 miljoen? Oef… Het is hier ook wel te zien.

Op dit moment wordt er vergaderd over een nieuwe koers, omdat Duitsland de omliggende landen niet achterna wil gaan. Als er in een gebied meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per week zijn, komen er aanvullende maatregelen als een verdere beperking van het aantal gasten dat je mag ontvangen en een nachtklok voor de horeca. Baden-W├╝rttemberg zit momenteel op 36,3, en dat zit vooral in de regio Stuttgart. Wij wonen helemaal in het hoekje linksonder, daar valt het gelukkig heel erg mee met de besmettingen.

In heel Duitsland liggen momenteel 602 personen met Covid-19 op de IC. Er zijn nog 8.712 leeg (en dan natuurlijk nog een heel aantal bezet door niet-Covid-pati├źnten). Op het moment is dat dus absoluut nog geen probleem. Sowieso hebben we hier veel meer IC-bedden per hoofd van de bevolking dan in Nederland bijvoorbeeld.

Qua maatregelen hebben wij nu ook weinig last. Mondkapjes hadden we hier altijd al, daar kunnen we prima mee leven (al is het wel lastig dat je bril steeds beslaat…). Thuiswerken doet Johan ook al sinds maart, daar zijn we niet meer ondersteboven van. Onze kerk draait door zoals de afgelopen maanden, dus met inschrijving / registratie en een beperkt aantal bezoekers, mondkapjes en onderlinge afstand. Wat wel heel fijn is: sinds afgelopen zondag kunnen de kinderen weer naar de zondagschool! Die wordt nu gehouden in de “gewone” school en met een hele waslijst aan voorschriften, maar ze kunnen tenminste weer gaan. Dat was 7 maanden geleden! Qua bezoek zijn hier ook wel wat regels, maar ons sociale leven is niet zo uitgebreid dat we daar veel last van hebben. Dat gaat echt over grotere feestjes.

Er zijn twee dingen waar we wel van balen: we kunnen niet naar Nederland in de herfstvakantie (en geen idee wanneer dan wel), en Duitsland overweegt om de schoolvakanties drastisch om te gooien. Sommigen willen zo ver gaan om de kinderen midden in de winter 6,5 week vrij te geven en ze dan in de zomer maar 3 weken vakantie te laten hebben. Ooooooeeeeehhh dat wordt een pittige tijd, als ’t echt doorgaat. In de winter is het gewoon geen speeltuintjesweer, koud en nat en brrrrrr. Hoe houd je dan drie kinderen bezig? Gezellig met z’n allen naar de binnenspeeltuin of met de hele klas bij elkaar op bezoek is natuurlijk precies niet de bedoeling. En naar het zwembad in de buurt gaat ook niet, want dat zit natuurlijk altijd volgeboekt omdat er maar zeer beperkt plek is nu. Logeren bij opa en oma… vergeet het maar. En als we dan die barre weken doorstaan hebben wordt het warm en zonnig, en dan zitten ze op school te zweten. Doeidoei vakantie, doeidoei familiebezoek-in-het-gezonde-seizoen. Ik hoop dat ze nog een beter plan weten te bedenken…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *