Herfst

Zes dagen geleden schreef ik dat de temperaturen eindelijk weer onder de 30 graden begonnen te zakken, en nu lijkt het wel herfst! We hebben af en toe onze jas aan (dat was lang geleden…), ’s morgens is het eerst grauw en fris, en vandaag viel er een flinke plens regen. De kinderen hebben snel een paar grote emmers en hun zandbakdeksel buiten gelegd om zo veel mogelijk water op te vangen “voor als de planten het weer zo droog krijgen”. En ook gewoon omdat het heerlijk is om met water te kliederen natuurlijk 😉 Laarzen aan, capuchons op, en spetteren maar. Het was weer even iets nieuws na een warme zomer.

Waarmee natuurlijk niet gezegd is dat de sandalen en zonnehoedjes nu de kast in kunnen of de overgebleven ijsjes niet meer zullen smaken. De zon zal het vast nog wel weer winnen voordat de herfst echt doorzet. Maar die typische herfstlucht ’s ochtends en de vroeg invallende schemering gaan natuurlijk niet meer weg dit jaar. Net zomin als de kastanjes, hazelnoten, beukenootjes en walnoten die we al ruimschoots konden rapen in het park. En, wat hier in de buurt ook belangrijk is: de druivenoogst is begonnen.

Die aankomende herfst geeft mij altijd het gevoel dat t wel mooi geweest is met de zomervakantie en de scholen wel weer mogen beginnen. Klaar met het geluier; we gaan weer aan de slag! Dat gevoel wordt nog eens versterkt doordat Boaz zich stierlijk verveelt. Hij weet niet wat ‘ie thuis moet doen, hij wil naar school. Verder heb ik al een eerste pompoen gekocht en de bolchrysanten staan keurig in potten op ons terras ter vervanging van de zongeschroeide zomerplantjes. Ik krijg ook spontaan zin om mooie jurkjes te gaan naaien voor als het koud wordt… Alleen zijn de herfststoffen hier nog niet helemaal aangekomen geloof ik. Logisch ook, volgens de kalender is het nog volop ZOMERvakantie 😉 En dan laat ik de kinderen hun wintertruien passen; de arme schapen 🙂 Ik bak nog net geen pepernoten…

De grote vraag deze herfst is natuurlijk of er een tweede corona-golf komt en welke gevolgen die heeft. We zien in de krant dat steeds meer landen een quarantaineplicht instellen voor mensen die in Nederland zijn geweest, de eerste Duitse scholen experimenteren met mondkapjesplicht in de klas en in Beieren trekken ze de teugels weer aan. Gelukkig is een nieuwe sluiting van de scholen nog niet in zicht. Als dat wel weer gebeurt, ga ik een potje janken… Maar voorlopig gaan we er vanuit dat ons kroost half september weer met frisse moed aan de slag gaat. En gebruiken we de zonnige uurtjes die hopelijk nog komen, om naar speeltuintjes te gaan en kastanjes te zoeken. Binnen zitten kunnen we tenslotte nog lang genoeg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *