Politieke leiders

De kranten staan er vol van: politieke leiders die corona serieus nemen of juist niet, die er zelf ziek van geworden zijn of ondanks een positieve test volhouden kipfit te zijn, en vooral over een politieke leider die de groeiende problemen probeert te overschreeuwen door te zeggen dat het allemaal al bijna over is en door een wonder zal verdwijnen. Wat een idioterie allemaal… Ik kan me er na vier jaar nog steeds over verbazen dat zo’n groot land als de Verenigde Staten van Amerika, waar nota bene 327 miljoen mensen wonen, geen capabeler leider weet te kiezen dan de persoon die nu aan de macht is. Nee, ik ben erg blij dat ik daar niet woon.

Natuurlijk is er hier in Duitsland ook wel ’s wat. Sommige besluiten waren achteraf niet helemaal handig en terugblikkend weet iedereen het beter, maar al met al doen Frau Merkel en de ministerpresidenten oprecht hun best om hun land zo goed mogelijk door de corona-crisis te loodsen.

Ook onze burgemeester doet z’n best. Vanaf het begin van de corona-maatregelen neemt hij regelmatig filmpjes op waarin hij de nieuwste maatregelen uitlegt en zijn “liebe Mitbürgerinnen und -Bürger” oproept toch vooral hun verantwoordelijkheid te nemen zodat we met z’n allen de crisis het hoofd kunnen bieden. Een mengeling tussen burgervaderlijke bemoediging, vermaning en uitleg, die best op z’n plaats waren in de verwarrende tijd waarin de ene maatregel nog niet was ingevoerd voordat de volgende eraan kwam.

Een opvallend sympathiek gebaar was het filmpje dat onze ministerpresident van Baden-Württemberg met Pasen online zette. Ik had me nog steeds voorgenomen dat op onze weblog te zetten. Kijk dan: hoewel hij behoorlijk streng was met al z’n regels en het de burgers in die zin niet altijd gemakkelijk heeft gemaakt, leest hij hier als een burger-grootvader zijn lievelingsboek voor voor al die kinderen die hun eigen voorleesopa en -oma in corona-tijd niet konden ontmoeten. Dat is toch lief? Wat mij betreft een stuk sympathieker dan een regeringsleider die voor de microfoon staat te brallen dat híj́ alles toch zo goed heeft opgelost, terwijl ondertussen de cijfers iets heel anders vertellen. Baden-Württemberg is zo gek nog niet…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *