Volgens het boekje

Verschillende landen werken tegenwoordig met een spoorboekje. Niet om het openbaar vervoer te plannen, maar om de maatregelen tegen het corona-virus stapsgewijs af te bouwen.

Wat een vernieuwend idee. Ik heb zo’n boekje al jaren. Niet met een draaiboek voor een pandemie erin, maar met het boodschappenlijstje voor het eerstvolgende supermarktbezoek (dat gaandeweg de week kan worden aangevuld), een lijstje met lange-termijn-wensen die niet bij de supermarkt gehaald kunnen worden en ook gerust wat langer mogen duren, daarnaast een to-do-lijstje voor de korte termijn dat ik zo lekker af kan strepen als er iets gedaan is en een lijstje met klusjes die “ergens de komende tijd” gedaan moeten worden. Momenteel staat er ook weer een lijstje in met dingen die ik mee wil nemen als we naar Nederland gaan, en een lijstje met dingen die juist die kant op moeten als we plek hebben in de auto. Verder een lijstje met uitjes of activiteiten die we in schoolvakanties kunnen doen — dat stamt nog uit pre-corona-tijden. En er is een schets van een liedje voor de bruiloft die we binnenkort hopen te bezoeken. Als extra handigheid kan je het boekje ook op de kop draaien en vanaf de andere kant beginnen te bladeren. Daar staan de Bijbelmomenten in die we de afgelopen maanden hebben gedaan, alsmede de ideeën voor de komende weken. Kortom, bijna alles staat erin. Behalve dan mijn wachtwoorden en bankgegevens, die bewaar ik veilig ergens anders 😉

Wat is zo’n boekje toch oneindig handig he? En dat allemaal met een simpel spiraal-notitieblokje van de Action en een paar van die bladwijzertjes die je erin kunt plakken om je boekje in verschillende stukken op te delen. Plus een pen natuurlijk, maar die hebben we meestal voldoende binnen handbereik. Al gebruik ik het liefst steeds dezelfde kleur, dat staat netter 🙂 🙂

Het boekje gaat overal mee naartoe, als ik boodschappen ga doen of op reis ga of op de bank hang om te bedenken wat we de komende dagen zullen gaan eten. Het is zo ongeveer mijn externe geheugen. Mensen die hun leven op orde hebben, zeggen trots: “een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd”. Ik geloof het meteen, alleen neem ik niet zo vaak de moeite om dat zelf te ervaren. Ik houd het bij mijn boekje: “als alles netjes in lijstjes staat opgeschreven, hoef ik er niet meer aan te denken en is mijn hoofd weer opgeruimd”. Idealiter komt daar dan ruimte vrij om creatief te zijn of over zinnige dingen na te denken. In de praktijk voorkomt het vooral ergernis, doordat ik nu minder vaak boodschappen vergeet of spullen thuis laat liggen die mee hadden gemoeten op reis. En het is handig om mijn eigen goede ideeën maar vast op te schrijven voor momenten dat ik geen inspiratie heb.

Mijn boekje is overigens heel nuchter. Gewoon lijntjes met daarop steekwoorden. Geen gehandletterde boodschappenlijstjes, inspirerende teksten of fraaie tekeningen. Als ik creatief zou willen zijn, maak ik wel een kaart voor iemand die jarig is ofzo. Mijn lijstjes zijn vooral om lekker af te strepen, en als het lijstje helemaal is afgewerkt het betreffende blaadje uit te scheuren en weg te gooien. Heerlijk. Dat is zo’n fijn gevoel dat ik soms zelfs to-do’s opschrijf die ik sowieso niet zou vergeten. “Boodschappen doen”. “Koken”. Dat kan ik zelf ook nog wel onthouden. Maar toch schrijf ik ze soms op. Gewoon omdat het zo fijn is om een overzicht te hebben en aan het eind van de dag voldaan dingen door te kunnen strepen: “Zo. Dat heb ik toch maar mooi gedaan.” Of om een klusje een bepaald gewicht te geven: als het op de lijst staat, moet het echt gebeuren. Wat zwart op wit staat, is belangrijk. Dan kan ik er niet meer onderuit.

De meeste mensen zijn zo’n boekje natuurlijk al lang ontgroeid. Die doen alles op hun telefoon. Heel handig, dan kun je takenlijstjes ook delen met je echtgenoot en hem bepaalde klusjes toespelen. Net zo moet ook de corona-crisis bedwongen worden met apps. Een prachtig idee. Maar terwijl aan die apps nog volop wordt gesleuteld en er van alle kanten kritiek komt op de veiligheid ervan, houdt Europa koers met ouderwetse spoorboekjes. Die hebben tenslotte al eeuwenlang bewezen uitermate handig te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *