Paas-post

Het is vandaag Goede Vrijdag, en het is bijna Pasen. Een periode waar we naar hadden uitgezien, en die we graag met onze gemeente wilden vieren — zeker omdat we afgelopen jaar in Nederland waren en het jaar daarvoor midden in de chaos van de verhuizing zaten. We verheugden ons op het Kinder-Paasfeest, op de kerkdiensten, op het samen vieren dat Jezus de dood heeft overwonnen. Dat is voor mij toch altijd een hoogtepunt in het jaar.

Het deed vandaag dan ook echt pijn om niet naar de kerk te kunnen gaan, daar niet met onze gemeente het Avondmaal te kunnen vieren dat juist op deze dag zó veel betekenis heeft… Alle online-initiatieven ten spijt missen we het samenkomen als gemeente.

We hadden gelukkig wel alle tijd om als gezin bij deze dag stil te staan met een extra Bijbelmoment (wat we normaal gesproken alleen op zondag doen). Ik had daarvoor een idee van bijbelsopvoeden.nl gehaald om de betekenis van Goede Vrijdag duidelijk te maken. Niet alleen wat er die dag met de Heere Jezus gebeurde, die verhalen zijn uiteraard aan bod gekomen de afgelopen tijd, maar ook waarom dit alles nou nodig was. Eigenlijk was ook dat al aardig bekend bij de oudste twee en Judith is nog wat te klein om het te begrijpen, maar toch was het een mooi Bijbelmoment. Ik had lekkere apple-crumble gebakken, en we speelden restaurantje. De kinderen konden van de menukaart kiezen: ranja, sap, apple-crumble, wat vanille-ijs erbij, paaseitjes… maar ja, dat kost natuurlijk wel geld, als je naar een “eethuis” gaat! Ze kregen dus allemaal een rekening gepresenteerd. Daar begon het probleem, want niemand had geld bij zich — behalve Johan. Dus stonden ze in de schuld, en moesten we op zoek naar een oplossing. Keurig volgens draaiboek kwam het idee naar boven dat papa misschien wel voor hen kon betalen! Zo gezegd zo gedaan, en alle rekeningen werden afgevinkt als “voldaan”.

Dan is het bruggetje natuurlijk snel gelegd: wij mensen hebben bij God een torenhoge schuld door onze zonde, en we hebben niets om te betalen. Dat is een levensgroot probleem, behalve als Jezus voor ons betaalt. Met wat Bijbelgedeeltes en een stukje uit de Heidelbergse Catechismus hebben we dit nog wat uitgediept, en ik denk dat ze het wel een poosje zullen onthouden. Als er iets lekkers bij te pas komt, beklijft het altijd langer dan wanneer we alleen iets voorlezen of vertellen 😉

Vanavond hebben Johan en ik lekker in alle rust op de bank meegeluisterd met een Nederlandse kerkdienst. Dat was fijn. En daarna zetten we de Paas-cd van Sela op. Het vervangt nog steeds niet alles, maar wel een deel. En we kregen vandaag twee stuks verrassende post!

De eerste was het wekelijkse krantje van onze stad, met op de voorpagina een stukje van de burgemeester. Dat is vrij standaard, en het gaat tegenwoordig meestal over de corona-maatregelen en hoe belangrijk het is om samen vol te houden. Maar dit keer had hij meer te melden, pontificaal bovenaan:

“Wer Ostern kennt, kann nicht verzweifeln”

Dietrich Bonhoeffer

Wie Pasen kent, hoeft nooit te vertwijfelen. Hoe de omstandigheden ook zijn — en die waren voor Bonhoeffer bepaald niet eenvoudig — voor een Christen die Pasen viert, is er altijd hoop. De burgemeester voegde er aan toe:

Und deshalb sollten wir uns von der jetzigen Situation auch nicht entmutigen lassen. Im Gegenteil — Lassen Sie uns auch in diesem Jahr Ostern feiern. Vielleicht etwas weniger öffentlich, dafür aber umso bewusster!

Kijk, dat vind ik nou geweldig, dat een burgemeester dat aan zijn bevolking meegeeft. Dat heeft toch veel meer zin en diepgang dan het inmiddels gebruikelijke “Bleiben Sie gesund”…

Het andere poststuk was een flinke envelop, geadresseerd aan Hannah, Boaz en Judith. Er kwam een stapeltje vrolijk gekleurde kaarten uit:

(Vouw ze in gedachten in drieën, ik heb ze voor de foto uitgespreid en de voor- en achterkant laten zien). De kinderen van onze gemeente was gevraagd om een kleurplaat of knutselwerkje op A4-formaat te maken, met als thema Pasen. Ook onze kinderen hadden meegedaan, en ziedaar: alle inzendingen waren verwerkt in een uitbundige Paas-kaart. Ieder kind kreeg er zelf eentje, en ook een exemplaar om uit te delen. Dat was natuurlijk te kort dag om op de post te doen en persoonlijk uitdelen is tegenwoordig niet triviaal, dus we hebben onze buren getrakteerd 😉

Hieronder nog even de werkjes van onze kinderen in iets groter formaat:

En bij deze aan iedereen die onze weblog leest: gezegende Paasdagen toegewenst! Dit keer helaas “anders dan anders”, maar minstens zo bewust.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *