Is dat veel of is dat weinig?

Boaz is volop bezig om te leren hoe groot of hoe klein getallen zijn. Hij begint het al aardig door te krijgen. Alles wat “honderd” is, is groot maar te overzien. Als iets “duizend” is, dan is het echt veel! Maar hoeveel precies, dat is nog lastig. Hij weet bijvoorbeeld niet of er in Duitsland nou wel tweeduizend mensen wonen, of toch niet helemaal. Gelukkig is hij een poosje terug naar de kerk geweest bij opa Troost, dus daar konden we nu mooi naar terugverwijzen. In opa’s kerk zijn er wel tweeduizend mensen in één keer bij elkaar! Woooooowwwwww, die kerk is nu echt helemaal geweldig natuurlijk 😉

Het inschatten van “tijd” is nog lastiger. Is een uur nou meer of minder dan acht minuten? Hoe lang werkt papa op een dag — tien uur of zelfs wel 300 minuten? En hoe lang kunnen we “planken” bij onze ochtendgymnastiek? Vijftien seconden of wel bijna een heel uur en nog een halve erbij? 😉

Wij glimlachen om zijn inschattingen, maar eigenlijk zijn we zelf nog niet veel verder. Een corona-sterftecijfer van 0,5 procent in Duitsland, dat is gelukkig super laag, toch? En rond de 7 procent in Italië, dat valt ook nog wel mee. Maar als dat toch meer dan 700 mensen per dag blijken te zijn, schrikken we. Vervolgens rekenen we uit dat in Italië 60 miljoen mensen wonen, waarvan er statistisch gezien elke dag 1500 sterven, in de winter zelfs duidelijk meer, ook als er niets bijzonders aan de hand is. Wat is dan veel, wat is weinig? In Duitsland zijn tot nu toe 253 overledenen gemeld. Maar in 2018 stierven er 954.874 mensen in één jaar zonder dat er een pandemie was. Statistisch gezien vallen die corona-doden dan (nog) helemaal niet op.

Nog ingewikkelder wordt het bij aantallen geïnfecteerde mensen. Moeilijk te meten omdat we niet iedereen kunnen testen, maar er zijn naturlijk wel aantallen bekend van bevestigde zieken. In Duitsland zijn dat er nu 42.288. Is dat veel? Ja, in absolute zin natuurlijk wel. Maar op een bevolking van 80 miljoen mensen is dat 0,05 procent, dus 5 op de 10.000 mensen. Dat is toch haast niks?!?

Momenteel heeft Duitsland zoveel IC-bedden beschikbaar voor corona-patiënten, dat er elke dag 40.000 nieuwe zieken bij kunnen komen, waarvan dan een klein deel een IC-bed nodig gaat hebben. Als we onder die grens blijven, kan ons gezondheidssysteem het aan. Dat klinkt mooi, en we doen ons best. Maar experts zijn het erover eens dat het corona-virus pas ongevaarlijk wordt als 60-70% van de bevolking immuun is. In Duitsland zijn daar dus 48 tot 56 miljoen genezen mensen voor nodig. Wil je dat punt bereiken met 40.000 nieuwe zieken per dag, dan hebben we nog wel even te gaan… 🙁 Want 48.000.000/40.000 = 1.200 dagen, dat duurt meer dan drie jaar! Opnieuw: zijn er veel zieken, of zijn het er super weinig? Breidt corona zich snel uit, of duurt het verschrikkelijk lang? Zingen we het hier een paar weken uit in huis, of moeten we ons de komende jaren ingrijpend aanpassen?

Ik ben geen wiskundige — daar heb ik iemand anders voor — en ik overzie zulke grote getallen niet. Nog ingewikkelder wordt het als ze gaan praten over stijging van het aantal geïnfecteerden, niet in absolute aantallen maar in procenten ten opzichte van de groei van de afgelopen dag. Dan raak ik al snel de draad kwijt: is dat nou goed nieuws of niet? Stevenen we af op een enorme ramp, of valt het allemaal nog wel een beetje mee?

“Wie het weet mag het zeggen”, klinkt dan als een goed idee. Maar het probleem is natuurlijk dat er ook veel mensen denken dat ze iets weten, en dat dan op internet rondbazuinen. Of dat ze iets hopen en dat dan maar als feit presenteren: “Het is allemaal een storm in een glas water, als we de naam corona niet kenden zag dit eruit als een normale griep”. “Het is gewoon een opgeklopt verhaal van de WHO die meer geld wil. In 2009 waarschuwden ze ook voor een pandemie door de varkensgriep, en we werden er amper verkouden van”. “Je kunt maar beter zorgen dat je kasten vol staan met eten, want over een paar weken ligt alles plat!”. “Die maatregelen hebben geen zin, we kunnen niet maandenlang opgesloten blijven zitten dus iedereen die nu niet ziek wordt, die wordt het over drie maanden alsnog”.

Wat is waarheid? Wat is wijsheid? Wie het echt weet mag het zeggen, ik hang aan zijn lippen. En tot die tijd moet ik het maar doen met de kleinschalige getallen die ik wel kan overzien: één man, één vrouw en drie kinderen in huis, 100% van de bewoners gezond, en elke 8 minuten een kind dat zich verveelt. Dat is dus zo’n 90 keer per dag, met een geleidelijke maar niet exponentiële stijging ten opzichte van de voorgaande 14 dagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *