Fromage blanc

Normaal gesproken staat onze koelkast vol met “frische Vollmilch”, “Orangensaft”, “Gouda Käsescheiben” en een voorraad groente en fruit. Toen we net terug waren uit Nederland, lagen er bovendien “minikrieltjes” – die zijn intussen al opgesmuld. En nu staat er ineens 3 liter “Fromage blanc” tussen, en we weten amper wat dat is. Hoe komt dat daar?

Voor de Kerstvakantie had ik al geprobeerd om een voorraadje boodschappen in huis te halen voor als we terug zouden komen en niet meteen in de gelegenheid zouden zijn om boodschappen te doen. De meeste koelkastspullen houden het niet zo lang uit, maar een pak sinaasappelsap, een diepvriesmaaltijd van eigen makelij en vissticks in de vriezer zijn altijd handig om klaar te hebben staan. Samen met een paar verse bananen en mandarijnen uit Nederland konden we het weekend wel doorkomen. Zo gezegd, zo gedaan. Maandagmorgen zou ik dan wel weer groots inslaan.

Tot ik erachter kwam dat het maandag 6 januari was, en dat is in Zuid-Duitsland een officiële feestdag (drie koningen). Geen winkels dus, helaas. Nu konden we het natuurlijk best nog een dag uitzingen zonder nieuwe boodschappen. Onze kelder bevat keurig een doos levensmiddelen om het in geval van een nucleaire ramp of andersoortig onheil een poosje uit te kunnen houden. Die was net weer ververst. Maar… daar zit geen vruchtenyoghurt in, en ook geen verse melk. Erger nog, geen kaas… 🙁 Dat voelt dan toch wel als overleven, en aangezien er geen ramp heeft plaatsgevonden leek ons dat niet helemaal op z’n plaats.

Het handige is dat we hier dicht bij Frankrijk wonen, en dat 6 januari daar geen officiële feestdag is. Johan had wel zin om z’n geluk te gaan beproeven bij de buren, en dus toog hij met Boaz en Judith de grens over om inkopen te gaan doen. Ze kwamen thuis met een afgewerkt lijstje en twee volle tassen. Merci beaucoup! Best leuk om eens in zo’n andere supermarkt in te kopen, en te vergelijken met de producten hier. Kleine bakjes vla en vruchtenyoghurt natuurlijk. Er was zowaar een schap vol aanmaaklimonade! En in plaats van karnemelk proefden we gefermenteerde melk met Arabisch etiket, aanbevolen bij een maaltijd met couscous. Het smaakte prima.

Maar nu nog die “Fromage blanc”. Volgens mijn bestelling had dat yoghurt moeten zijn, en de verpakking leek er ook wel een beetje op. Maar ik heb op de middelbare school toch geleerd dat yoghurt “yaourt” of iets dergelijks heet?!? “Fromage” klinkt verdacht naar kaas. Roomkaas dan waarschijnlijk, gezien de consistentie. Ik bereidde me mentaal al voor op een hele week monchoutaart, en was aan het overwegen of ik dat als voordeel of nadeel van de Franse supermarkt moest opvatten. Maar toen herinnerde ik me dat kwark eigenlijk ook heel jonge kaas schijnt te zijn. Even snel het woordenboek erbij, en ja. “Fromage blanc” is kwark. Daar hebben we nu dus drie liter van staan. Dat kunnen we wel met muesli eten, gewoon alsof het yoghurt is. En als het toch teveel blijkt te zijn… tjah, dan wordt het denk ik kwarktaart eten deze week! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *