Lange nachten

21 december is voorbij, dus de winter is officieel begonnen en de kortste dag ligt weer achter ons. Daarmee dus ook de langste nacht van het jaar. Toch horen we de laatste dagen regelmatig de verzuchting: “Ik kan niet wachten. Waarom duren drie nachten zóóóóó lang?”

De weken zijn afgeteld. Alle klasgenoten wisten het precies: nog één maand en [drie, twee, één…] dagen en dan is Hannah jarig. Dat werd namelijk elke dag ingebracht als dankpunt bij het gezamenlijke gebed aan het begin van de schooldag 😉 En als Hannah zelf even niet meer wist hoeveel dagen het nog duurde, dan vulden haar klasgenoten haar als uit één mond aan. Ook thuis werd het zeer regelmatig even benoemd, dus intussen tellen ook wij de nachtjes af tot dit aftellen weer voorbij is 🙂 En dan maar hopen dat de uiteindelijke verjaardag niet tegenvalt. De verwachtingen overtreffen is in ieder geval uitgesloten…

Naast de lange nachten beleven we ook verder op en top december: we zijn bij familie op bezoek, het regent, het is een beetje koud maar niet koud genoeg om te schaatsen of sneeuw te verwachten, dus we zitten rond een gloeiend gestookt houtvuur en eten boerenkool met worst. En kerststol, en andere dingen. Boaz heeft een stal gebouwd voor de speelgoedkoeien. “En andere dieren mogen er ook in”. Hij geeft eerlijk toe dat papa en Hendrik-Jan hem een beetje geholpen hebben, “maar het meeste heb ik zelf gedaan!”. Heerlijk toch, om te logeren bij mensen die hout en gereedschap in overvloed hebben 🙂 Bovendien heeft hij zich de afgelopen dagen opgewerkt tot kampioen sjoelen. Hannah leest en leest en leest. Ze mocht namelijk het bibliotheekpasje van haar tante lenen, en heeft sinds onze aankomst op zaterdag al 10 boeken uit. Vooral Dolfi en Wolfi zijn mateloos populair. Judith helpt met boodschappen doen en met oppassen op ons kleine nichtje dat ook alweer parmantig door het huis loopt. Onze kleine dame voelt zich meteen “groot” en vervult haar rol met verve.

We wachten nog even vrolijk verder. Nog drie nachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *