Advent

De Adventstijd is aangebroken! Dat kan niemand in onze straat zijn ontgaan. De buren hebben groots uitgepakt: op hun erf staat een kerstboom met gekleurde ballen en gekleurde lichtjes, op het dak van hun uitbouw een kerstboom in poedersneeuw-optiek (ook met lichtjes), verder twee neongroene kerstboomsilhouetten (en ja, die branden ook als het donker is), een knalrode ster boven de ingang (opnieuw met verlichting), en het allermooiste: zowel de voorgevel als de zijgevel worden ’s avonds versierd door schijnwerpers die groene kerstboompjes en rode stippeltjes op de muur projecteren, deels ook nog knipperend.

Wow

Hun stroomrekening komt waarschijnlijk pas volgend jaar en de milieu-effecten van al die extra verlichting worden pas nóg later zichtbaar, maar voor nu is de boodschap duidelijk. Het is Advent!

Nu was ons dat sowieso niet ontgaan, want ook wij hebben al wat Advents-activiteiten op touw gezet. Afgelopen zaterdag was er in onze gemeente een Adventsknutselmiddag voor kinderen, inclusief natuurlijk een verhaal, liederen en veel lekkers. Verder schreef ik een artikel over Advent: https://www.biblword.net/what-is-advent-and-what-has-it-to-do-with-christmas/ En we hebben ons huis versierd – binnen. Toegegeven, we hebben wat minder grandioos uitgepakt dan de buren, maar het ziet er toch best gezellig uit.

En natuurlijk hebben we ook een Adventskalender. De afgelopen twee jaar was ik heel ijverig en heb ik zelf een programma in elkaar geknutseld: voor elke dag een Bijbelgedeelte en regelmatig een opdracht / spelletje / wat lekkers etc in zo’n houten Adventskalender met laadjes. Dit jaar had ik niet zoveel zin… 🙈 Gelukkig zijn er andere mensen die wél creatief zijn geweest, en dus bestelden we een Adventskalender van elkedagnieuw.nl. Voor het goede doel nog wel. Elke dag is er een stukje verhaal over Layla, met bijpassende vragen, Bijbelgedeelte en af en toe een knutselopdracht. Tot nu toe vinden we het leuk. En het helpt ons om verder te kijken dan de lichtjes en de kerstballen die overal te zien zijn. Tenslotte is Advent ten diepste een tijd van uitzien: uitzien naar Kerst, uitzien naar de komst van de Heere Jezus.

Bij de knutselmiddag werd daarvoor een mooie metafoor gebruikt:
“We kennen allemaal de Mona Lisa. Wat is dat schilderij veel waard! Stel je nou voor dat de Franse overheid in een vriendelijk bui is en de Mona Lisa aan een kind cadeau doet. Dat kind gaat blij naar huis, snijdt het schilderij in stukken, gooit de Mona Lisa bij het oud papier en plakt vol trots z’n Donald Duck stickers in de vergulde lijst. Wat is dat dom! Niet die lijst is waardevol, maar het schilderij zelf! En toch is dit precies wat veel mensen doen met kerst. Ze vinden de omlijsting geweldig (met cadeautjes, kerstbomen, lekkere koekjes, kerstmarkten, enzovoorts) maar ze zijn vergeten dat er een “plaatje” is waar Kerst werkelijk om draait. Al die leuke dingen kunnen een plekje krijgen in de lijst, maar wij richten onze aandacht vooral op het schilderij zelf. De Heere Jezus is mens geworden, arm geworden, om ons voor altijd rijk te maken!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *