De kinderbrandweer

De brandweer is bij ons thuis een zeer geliefd thema om over te praten, na te spelen en foto’s of filmpjes te bekijken die brandweer opa doorstuurt. Deze week nog waren Boaz en Judith ijverig bezig met het blussen van brandende kalfjes – voor de veiligheid hadden ze hun duikbril maar opgezet. Prompt stuurde opa foto’s door van een echte brand in een echte kalverstal in Staphorst… Dat houdt het spreekwoordelijke vuurtje brandend. Ons kroost maakt zich nu al zorgen of er wel genoeg vacatures zullen zijn bij opa’s brandweer tegen de tijd dat zij groot genoeg zijn om echt mee te doen. Want natuurlijk willen ze alle drie meedoen, en het liefst allemaal in hetzelfde korps.

Sinds kort is Hannah serieus in opleiding tot brandweervrouw. Ze is lid geworden van de kinderbrandweer hier. Dat kan vanaf 6 jaar oud – Boaz moet dus helaas nog even wachten. Hij mocht wel mee naar de proefles en heeft toen zelfs boven op de ladderwagen gezeten. Wow, wat stoer 🙂 Hannah gaat nu elke donderdag op “oefening” en leert daar van alles over veiligheid en brandweertaken. Als ze goed haar best doet kan ze speldjes verdienen die ze dan op een echte brandweerpet mag dragen.

Het brandweerkorps van Bad Krozingen is vrij groot: 183 volwassenen en 50 kinderen. En ze hebben super stoere auto’s, kijk maar:

Een eerste les ging over de verschillende taken die de brandweer heeft. Een logo daarvan hangt aan de gevel van de kazerne.

Vier taken dus: Retten – Löschen – Bergen – Schützen. In het Nederlands: redden van mensen en dieren in nood – blussen van branden – bergen van verongelukte auto’s, omgevallen bomen etc – beschermen bij bijvoorbeeld overstromingen, maar ook voorlichting geven om de veiligheid te vergroten. Nu mag de kinderbrandweer weliswaar nog niet met echte branden aan de slag, maar de basis wordt alvast gelegd. Jong geleerd, oud gedaan 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *