Jubileum en een nieuwe tijd

Afgelopen weekend was het een jaar geleden dat wij verhuisd zijn. Iedereen hier is zo ontzettend blij met onze komst dat bijna alle buren zaterdagmiddag langskwamen en de gemeente zondag trakteerde op een gezamenlijke maaltijd.

Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar wel bijna. De gemeentemaaltijd was niet ter onzer ere gepland maar omdat er een zendingsechtpaar dat uit onze gemeente komt en in Mexico woont, nu hier was om een voordracht te geven over hun leven en werk. Om dat meteen na kerktijd te doen is natuurlijk wel heel veel gevraagd van ieders zitvlees en concentratie, dus nam iedereen een gerecht mee om dat eerst gezellig samen op te eten en daarna met frisse aandacht te kunnen luisteren naar de presentatie.

De ontmoeting met de buren was ons eigen idee. We wonen hier nu dus al een jaar, maar kenden nog steeds niet alle mensen uit ons huis. Dat is ook niet zo heel erg gek, want na onze komst zijn er al vier woningen van bewoners gewisseld. We vermoedden zomaar dat al die nieuwe mensen elkaar ook niet zouden kennen, dus hebben we iedereen uitgenodigd om bij ons op de koffie te komen en met elkaar kennis te maken. Dat is best goed gelukt. Eén vrouw meldde zich af omdat ze moest werken en uit drie woningen hebben we geen reactie gehad, maar dan nog waren er zes mensen die wel kwamen. Omdat het heerlijk weer was zaten we buiten, en dat paste precies. (Alleen jammer van ons prachtig gepoetste huis – daar genieten we nu zelf maar van).

Het was best leuk om elkaars verhalen een beetje te horen, en ook wat meer te weten te komen over onze buurt. Zo hoorden we dat we hier met z’n allen illegaal wonen, omdat het gemeentelijke bestemmingsplan aan onze kant van de straat alleen tijdelijke verhuur toestaat. Dus hotels en appartementenverhuur, maar geen woningen. Altijd fijn om te weten… Dat verklaart wel meteen waarom verderop in de straat een paar oude hotels leeg staan te verkommeren, terwijl de woningnood onverminderd hoog is. En misschien is dit ook de reden dat er nog steeds netjes “Hotel Siller” op de gevel van ons huis staat… Nou ja, wij hebben ook wel zo regelmatig logés dat we gerust voor een hotel kunnen doorgaan.

Een ander geliefd gespreksonderwerp was de tijdsomschakeling. Wellicht weten jullie nog dat er het afgelopen jaar heel wat afgediscussieerd is over de zomer- en wintertijd in de EU. Nu heeft men het plan opgevat om in de omgeving van Straatsburg, en dus ook hier in Baden-Württemberg, proef te draaien met een nieuwe vorm van tijdsverandering. We gaan niet in één weekend een heel uur vooruit, maar vier weken achtereen telkens een kwartier. Jipperdepip… Het is vast beter voor het bioritme enzo, maar heel praktisch is het niet. Gelukkig waren we allemaal keurig op tijd in de kerk en vandaag op school, en ook de treinen hadden zich kennelijk moeiteloos aangepast. So far so good… maar wat mij betreft blijft het bij een experiment en schaffen ze die tijdswisseling helemaal af. Dat is nóg beter voor een ongestoorde nachtrust en een goed humeur 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *