Lente

‘”Het is lente, het is lente!” Sofie en Lotte dansen door de tuin.’

Aldus de luister-cd die hier regelmatig wordt gedraaid. Ik kan het me helemaal voorstellen, ik krijg bijna zin om mee te doen. Het is dat er zoveel buren kunnen zien wat ik doe in te tuin :))

Ik vind het voorjaar fantastisch. Allerlei voorjaarsbloemen zijn op hun mooist, de knoppen in de magnolia zwellen veelbelovend op, de vogeltjes zijn in een goed humeur, het zonnetje schijnt en de mutsen en sjaals kunnen we achterwege laten. Alle dagelijkse dingen worden net een tikje leuker in de lente. Boodschappen doen op de fiets bijvoorbeeld doen we ook ’s winters, maar dan is het gewoon minder fijn. En de was ophangen kan ook in de kelder, maar buiten in het zonnetje doe ik het met meer plezier. Verder wordt er weer volop gestoepkrijt en geskeelerd, in de zandbak gespeeld en zo meer. De aardbeienplantjes staan in hun bakken, het balkonhek is versierd met plantjes, de bessenstruiken lopen uit. Heerlijk.

Ik hoorde pas iemand verzuchten: “In de tuin van Eden was het nooit winter. En ik snap helemaal waarom”. Ik kan me inderdaad voorstellen wat ze bedoelt 馃檪

Het leuke is dat ook het humeur van mensen aanmerkelijk opknapt van een beetje zon. Met lekker weer zijn de bankjes in het park grotendeels bezet door allerlei soorten mensen die kennelijk genoeg tijd hebben om daar even te zitten en te kijken naar een moeder met drie schattige kindjes die uitermate gehoorzaam en al zingend met hun fietsjes op weg zijn naar de speeltuin – en kijk nou, wat 茅茅茅茅茅nig, die kleinste zit v贸贸rop de fiets! Wat moet dat gezellig zijn, zo’n gezinnetje met drie kinderen. Vroeger hadden wij dat ook…

Als het kouder is of regent, ergeren ze zich ineens aan een onfatsoenlijk kereltje van vier dat hen bijna van de sokken jaagt met z’n fietsje, een meisje dat loopt te schreeuwen dat… wat eigenlijk? Geen idee, vast weer van die buitenlanders die hun kinderen niet fatsoenlijk Duits leren. En tssss moet je zien hoe onveilig, ze stopt haar kind gewoon in een mandje aan haar stuur in plaats van een fatsoenlijk T脺V-goedgekeurde fietskar met vlag, verlichting en bel. Oh pas op, moet je k铆jken zeg, daar komt zowaar nog zo’n kind aangescheurd. Zou die 贸贸k nog bij diezelfde moeder horen? Onverantwoord, zo’n groot gezin. Slecht voor het milieu en ze krijgen ongetwijfeld te weinig aandacht en te weinig kansen in het leven.

De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. En is 贸贸k afhankelijk van het weer en het seizoen. Want ja, deze kindjes en deze mama worden ook blij van het voorjaar. En dan loopt alles beter… “Het is lente, het is lente!” De familie Commelin danst door het park.

E茅n gedachte over “Lente”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *