Creatief bezig

Het is koud en guur en grauw buiten, dus ik ben maar weer ’s aan het haken en breien geslagen. Eerst heb ik een lampenkapje gehaakt – dat moest eigenlijk al vanaf de verhuizing, maar ik had nog geen inspiratie 😉 En nu brei ik een muts, gewoon omdat ik leuke wol zag en er op internet heel veel mooie patronen te vinden zijn. En een muts komt altijd van pas, die draag ik tegenwoordig dagelijks.

Het leuke is, dat mijn gefreubel kennelijk aanstekelijk werkt. Niet op Johan hoor, dat duurt nog wel even. Momenteel zijn zowel Hannah als Boaz enthousiast voor handwerken en naaien. Op school heeft Hannah elke week “kunst”, en de laatste weken waren ze daar ook met wol in de weer. Ze had een heel leuk werkje meegekregen: een bierviltje met een gat in het midden en knipjes langs de rand, waar je vervolgens super simpel een soort punnik-werkje mee kunt maken. Het komt erop neer dat je acht knipjes hebt en zeven draden, zodat er steeds een gleufje leeg is. Daarvandaan tel je dan drie draden verder, en die draad verleg je naar het lege plekje. Zo kan je eindeloos doorgaan, en in het middelste gat verschijnt langzaam maar zeker een gepunnikte streng waar je bijvoorbeeld een armbandje van kunt maken. Dat moest Boaz natuurlijk ook proberen – hij is nog maar twee centimeter op weg, maar toch. Het begin is er en ze zijn broederlijk samen bezig geweest.

Bij de Aldi hadden ze pas een leuk naaiboek met projecten voor kinderen. Dat kon ik niet laten liggen… Er staan allerlei eenvoudige ideetjes in: een hoes voor je blokfluit, een hoes voor je tablet, een speldenkussentje, enzovoorts. Hannah ging meteen aan de gang met een haarband. Ze vond het erg leuk om te doen, al mag ze van mij nog niet zelf op de naaimachine (onzin natuurlijk! Mama’s ook altijd…). Ze kwam er nu uit eigen ervaring achter dat “naaien” eigenlijk veel meer inhoudt dan naaien. Ze moest een patroon overnemen, dat uitknippen, op de stof spelden, weer uitknippen, dan de juiste stukken aan elkaar puzzelen en vastspelden… een hele klus! Maar het resultaat mag er zijn. Toen moest Boaz natuurlijk ook iets maken. Bij hem stopt het enthousiasme al een stukje eerder, als stof knippen toch iets lastiger is dan papier knippen bijvoorbeeld. En hij vindt vastspelden niet zo nodig, zonder lukt het ook wel 🙂 Maar uiteindelijk hebben we “samen” een mooie slaapbril gemaakt zodat hij voortaan in de auto kan slapen zonder last te hebben van voorbij flitsende lantaarnpalen. Vandaag is er een gymtas genaaid, en Hannah is bezig met labeltjes voor aan haar tas / sleutel / iets dergelijks. Waarschijnlijk is het nieuwtje er daarna wel weer even af, maar dat geeft niet. We halen het boekje over een paar maanden gewoon nog eens voor de dag. En tussendoor bedenk ik dan gauw een projectje voor mezelf 😉

Ook op andere gebieden zijn de kinderen eigenlijk best creatief bezig nu ik erover nadenk: Boaz en ik hebben een kijkdoos gemaakt, Hannah en Boaz waren druk met van die nieuwe hippe strijkkraaltjes die je niet hoeft te strijken maar alleen nat moet sproeien, er wordt af en toe gekleid (vooral door Judith, die de lekkerste ijsjes maakt) en Hannah was ijverig bezig met schilderen-op-nummer. Jammer genoeg werkte Judith op een onbewaakt ogenblik even ijverig verder aan dat schilderij, maar de gevolgen daarvan heb ik ‘s avonds stiekem zo goed mogelijk weer weggewerkt… Er is tenslotte een grens aan creatieve uitingen. Ze moeten wel binnen de gewenste kaders blijven.

Dat Johan niet creatief is, is trouwens niet helemaal waar. Wiskundige problemen oplossen vraagt ook om ideeen en invalshoeken die een ander nog niet heeft geprobeerd. Om iets nieuws te bewijzen moet je een weg kunnen vinden buiten de platgetreden paden, dat vind ik ook een vorm van creativiteit. En die lijkt ook aanstekelijk, want Hannahs meester vertelde in het halfjaargesprek dat onze meis geniet van wiskunde, vooral van nieuwe uitdagingen die geen recht-toe-rechtaan oplossing hebben maar uitgepuzzeld moeten worden. Bij dat bericht zag ik uit m’n ooghoeken een twinkeltje verschijnen op het gezicht van papa Johan. En terecht, want wat is er nou leuker dan je eigen hobby’s delen met je kroost…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *