Boekenwurm

Hannah heeft in groep drie leren lezen, en dat hebben we geweten. Ze heeft er met recht een nieuwe hobby bij sindsdien! Gelukkig vindt ze strijkkralen nog steeds leuk, en skeeleren ook, of grote-mensen-spelletjes doen 🙂 Maar lezen is toch wel één van haar favorieten. ’s Morgens vroeg in bed (iedereen blij), overdag als ze even geen zin heeft in iets anders en haar huiswerk is gedaan, en vooral natuurlijk ’s avonds in bed. Het is al héél vaak gebeurd dat haar lampje nog na de afgesproken tijd bleef branden omdat het verhaal zooooo spannend was… Of ze valt in slaap met drie opengeslagen boeken om zich heen, omdat ze doorleest tot ze haar ogen écht niet langer open kan houden.

Eigenlijk zijn Johan en ik gewoon een beetje jaloers. Wat is het heerlijk als je gewoon het ene boek na het andere uit kunt lezen zonder gestoord te worden door iemand die een koekje wil, of een postbode die aanbelt, of de wasmand die klaagt… Goed, onze boeken zijn vaak wat dikker, maar wij houden Hannahs leestempo echt niet meer bij tegenwoordig. Vijf boeken per week is helemaal niet bijzonder voor haar. En ja, dat is terug te zien rondom haar bed: stapels boeken in en op en naast haar slaap/leesplek.  Maar dat is nog niet alles, er staan ook nog vier dozen vol onder óns bed. Grotendeels gelezen, een klein deel ligt nog te wachten. Allemaal Nederlands, want dat heeft nog wel haar sterke voorkeur. Dan hoeft ze tenminste niet na te denken over het lezen, maar alleen over het verhaal 😉

Natuurlijk heeft de bibliotheek hier geen Nederlandse boekjes, dus ze zijn allemaal geïmporteerd. Eerst van de zolders van opa Troost en oma Paula, toen van de kringloop in Lelystad en waar ook maar boekjes te verzamelen zijn. Binnenkort komt er zelfs een boekhandelaar naar ons toe – nou vooruit, die was toch al van plan om te komen, maar nu neemt ze een voorraadje voor ons mee. Wie weet redden we het daarmee tot de Kerst? En anders wordt het toch: ofwel boekjes nog een keer lezen, ofwel papa’s voorraad aanspreken, ofwel Duitse boekjes gaan lezen. Als we op dit tempo boeken blijven verzamelen, kraakt het huis straks op z’n grondvesten en kan ik m’n zomerkleren nergens meer kwijt.

Maar ja, wat klagen we… goed voorbeeld doet goed volgen, en ik heb wel een klein vermoeden wie haar die voorbeelden geeft… [Voor wie dit niet volgt: kijk eens op lijstje.nl/jmc . Niet om daar nu praktisch wat mee te doen, want onze kast zit tjokkievol. Maar gewoon voor het idee.]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *