Urban jungle

Wij hebben een huis in “urban jungle” stijl. Ja heus. Vroeger zou dat een heel gewoon huis heten, met lekker veel kamerplanten. Maar hè, kamerplanten zijn alleen in de mode in de week nadat de kerstbomen verdwenen zijn, daarna gaan ze weer dood enzo. En het klinkt oubollig, want overgrootoma’s hadden ook al geraniums in huis. Dus om hip te zijn neem je geen kamerplant, maar een “urban jungle”. Wij komen inmiddels aardig in de buurt, want we hebben 22 planten die bij gebrek aan vensterbanken allemaal ergens in huis staan. Ik vind dat heerlijk, het is een beetje mijn idee van gezelligheid.

Het voordeel van zo’n “urban jungle” trend is dat de Aldi ineens allerlei leuke planten verkoopt. Welke precies? Dat weten ze zelf ook niet. Bij een ouderwetse bloemist of tuincentrum zie je altijd zo’n plantenstekertje met een Latijnse en Nederlandse/Duitse naam, en daarna de waarschuwing om de plant al dan niet in de volle zon te zetten, per week een half gietertje (dus een half bekertje) water te geven en hem vooral niet op te eten. Die waarschuwingen geeft de Aldi ook, voor elke plant dezelfde. Maar aan namen doen ze niet meer. In plaats daarvan lees je vetgedrukt: “URBAN JUNGLE”. Tenslotte is dát wat telt, nietwaar? Hoe zo’n plant nou precies heet, hoe je ‘m het best kunt verzorgen, dat is allemaal niet zo relevant. Waar het echt om draait is dat je meedoet met de trend, en dat je hem niet per ongeluk opeet. Daarbij nog af en toe wat water geven, zodat de plant hopelijk blijft leven tot de trend weer voorbij is of het Kerstseizoen losbarst – dan wil je natuurlijk liever rendieren met Led-lichtjes erin, of sterren met glitters. Geen kerststerren. Stel je voor. Die groeien niet in de jungle.

Toch heeft het iets moois, die “urban jungle”. Nu heeft onze woonstijl een naam, die voorkomt dat we blijven steken bij “allegaartje” of “rommelhok”. Behalve de planten zijn we niet hip, we hebben geen donkergroene muren of gebloemde bank (helaas…). Maar dat is juist goed, dat geeft aan dat we de hip-heid voorbij zijn en onze eigen stijl hebben gevonden. We zijn eclectisch – klinkt dát niet stoer? Helaas is ook die term alweer gekaapt. Zucht. Dan doen we maar gewoon “gezellig”, dat is tenslotte ons streven. En nu we weer een grote voorraad kachelhout hebben komt dat vast helemaal goed.

Eén gedachte over “Urban jungle”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *