Klaar voor de start

Vandaag is er hard gewerkt. Bij ons thuis, want we hebben eindelijk alle troep weer eens opgeruimd vóór we de vloer gingen dweilen… Ahum. Af en toe moet dat. Maar vooral is er veel werk verzet in Hannahs nieuwe schoolgebouw. Maandag gaan de lessen van start, en pas afgelopen donderdagmiddag heeft de aannemer de lokalen opgeleverd… Dat was dus flink aanpoten. Donderdagavond heeft Johan al geholpen om stoelen en tafels te sjouwen, en vandaag mocht hij heel veel Ikea-kasten en -laden in elkaar zetten, prikborden ophangen en zo nog wat klusjes uitvoeren. Ik ben met de kinderen ook nog even wezen kijken, en we hebben zowaar meer mee- dan tegengewerkt 🙂 Voor Hannah was het ook fijn om alvast te zien waar ze maandag terechtkomt. Dat “even kijken” gaat trouwens heel letterlijk, want het schoolgebouw zit op 450 meter van ons huis… En aan de rand van het park, dus de kinderen kunnen heerlijk uitwaaien in de pauzes. En ze hebben nu een eigen gymzaal, dat is ook een verbetering. Tot nu toe gymden ze met mooi weer op een grasveld in de buurt van school, en met koud of regenachtig weer moesten ze een kilometer lopen naar de gymzaal. Dat is natuurlijk ook beweging, maar toch. Juist bij nattigheid is dat niet ideaal.

De grootste reden voor de verhuizing was dat de school vanaf dit cursusjaar drie klassen telt in plaats van twee. Dat paste niet meer op de 60 vierkante meter die ze tot hun beschikking hadden… En omdat de school nu ook de drie jaren proefperiode heeft gehad en een goedkeuring heeft van de overheid, krijgen ze vanaf dit cursusjaar een flinke financiële bijdrage. Tot nu toe moest alles worden betaald door ouders en donateurs, en dan was het erg fijn dat ze de huisvestingskosten laag konden houden. Nu is er wat meer ruimte om een “echt” schoolgebouw te huren. Komende zaterdag wordt er een groot feest georganiseerd om al deze ontwikkelingen te vieren, de nieuwe eerstejaars te verwelkomen en met elkaar het jaar te beginnen. Dat is ook een groot verschil met Nederland: daar ging Hannah gewoon naar school toen ze vier werd, klaar. Hier wordt de “Einschulung” uitgebreid gevierd, met grootse feesten, veel cadeautjes et cetera. Bijna zoals bij ons het halen van je middelbare school-diploma. Jammer voor Hannah dat ze dat net heeft gemist, maar fijn voor ons dat we eens even kunnen afkijken hoe dat gaat voordat Boaz t.z.t. naar de Grundschule gaat!

Boaz is inmiddels al weer twee weken naar school geweest, zijn Kindergarten is maar drie weken echt dicht geweest. Verder kunnen ouders zelf plannen wanneer hun kind vakantie heeft. Dat vertellen we niet aan Boaz, die gaat “gewoon” naar school als “de vakantie van zijn school” voorbij is. En met plezier gelukkig, dus we doen hem geen onrecht aan, maar hij vond het wel even oneerlijk dat Hannah langer vakantie had dan hij. Dat hij zich eigenlijk gewoon verveelde thuis en daardoor ook heel vervelend kon worden, dat had hij zelf nog niet zo door geloof ik. Maar ik wel, en daarom is hij lekker weer opgestart vorige week 🙂

Hannah mag maandag dus weer beginnen. Ze vindt het wel prima, maar nog niet echt nodig. Oma Paula heeft weer twee dozen vol Nederlandse leesboekjes meegebracht, dus ze vermaakt zich uren met lezen. Maar niet de hele dag, want ze kan ons precies uitleggen dat een kind ook beweging nodig heeft en gezond moet blijven, dus ze doseert het aantal leesuren zelf 🙂 🙂 En ja, wees eerlijk, als Boaz naar school is en Judith slaapt, dan is het toch ook fantastisch om mama even voor jezelf te hebben en een “grotemensen-spel” te spelen… Dat mama daardoor niet aan haar werkjes toekomt, wordt vakkundig gecompenseerd door alvast de (nog net niet droge) was af te halen, te controleren of de wasmand nog niet overstroomt, Judith een beetje op te voeden, enzovoorts. Ach ja, het is vaak best gezellig, zo’n ochtendje samen. Maar toch ben ik ook wel blij dat ze straks allebei weer lekker naar school gaan en ik hopelijk tijdens Juuds slaapjes weer even ongestoord door kan werken aan dingen waar ik nu niet aan toe kom. Na zeven weken is het wel weer genoeg geweest met die vakantie, het wordt al een beetje herfst, dus: we zijn klaar voor een nieuw schooljaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *