Teksten leren

De laatste tijd kregen we meerdere keren een vraag over ons teksten-leer-systeem, dus schrijf ik daar maar eens een blogpost over.

Veel mensen zijn het er wel over eens dat het zinvol is om Bijbelteksten uit je hoofd te leren. Maar ja, tussen “zou goed zijn” en “doen” zit nog wel ’s een gaatje… Ook bij ons lukt dat alleen met een vaste structuur en wat hulpmiddeltjes. En die geef ik graag door, misschien kunnen anderen er ook wat mee.

Het basisidee is dat je een tekst aanleert en vervolgens regelmatig herhaalt om te voorkomen dat je ‘m weer vergeet. Ik heb daarvoor een ouderwets foto-insteek-album gebruikt – je weet wel, zo’n ding dat je in de kraamtijd vol stopte met babyfoto’s, voordat smartphones et cetera gemeengoed waren.

Aan de rechterkant van het fotoalbum heb ik met kleine stickertjes de volgende categorieën gemaakt:
– dagelijks
– even
– oneven
– maandag (dinsdag, woensdag…)
Als je een nieuwe tekst wilt leren, stop je die in het vakje “dagelijks”. Elke dag zeg of zing je ‘m een keer op. Bij ons is dat standaard aan het eind van het ontbijt. Zodra je het idee hebt dat je deze tekst aardig kent, schuif je ‘m door naar “even” of “oneven”, zodat hij nog om de dag aan de beurt komt. Het “dagelijkse” hoesje kan dan natuurlijk weer gevuld worden met een nieuwe tekst. Omgekeerd wordt de tekst die eerst in “even” of “oneven” zat, nu doorgeschoven naar een dag van de week. In totaal kunnen er zo dus 1 + 2 + 7 = 10 teksten geleerd worden, die allemaal nog frequent aan de beurt komen.

Aan de linkerkant van het album zitten natuurlijk ook nog insteekhoesjes, die hebben allemaal een nummertje voor een dag van de maand. Ons album had geen 31 hoesjes onder elkaar, dus van sommige gebruik ik de voor- en achterkant apart. Dit is dus de plaats voor teksten die je al kent, maar maandelijks wilt herhalen zodat je ze niet vergeet. Bij ons puilt het systeem ondertussen een beetje uit, en hebben de meeste maand-dagen al twee teksten. In totaal hebben we dus zo’n 65 teksten uit ons hoofd geleerd de afgelopen tijd!

Om het leren en onthouden makkelijker te maken, zeggen we de meeste teksten niet op maar zingen we ze. Helaas hebben we zelf niet zoveel componeer-talent dat we elke willekeurige tekst spontaan op een zingbaar deuntje weten te zetten, maar we hebben hier een heel handige website voor gevonden: bijbelopmuziek.nl
Op deze website staan heel veel Bijbelteksten op muziek. De één wat mooier gelukt dan de ander, maar er is genoeg keus om een poosje vooruit te kunnen zelfs als je kritisch bent. Voor ons, en zeker ook voor de kinderen, helpt dat enorm bij het onthouden van teksten. Alleen het onthouden van de vindplaats, dus Bijbelboek + hoofdstuk en vers, schiet er nog wel eens bij in omdat die meestal niet in het liedje opgenomen zijn. En voor Boaz is eens per maand eigenlijk net te weinig om een tekst echt goed te onthouden, zeker omdat hij bij het aanleren van de eerste teksten nog wel erg klein was natuurlijk. Maar al met al zijn we heel tevreden over ons “tekstenboek” – een aanrader om ook eens te proberen!

Een aanverwant idee, dat wellicht ook het proberen waard is en dat ik ook in een zelfde fotoboekje gestopt heb, vond ik op http://geloof-huwelijk-gezin.blogspot.com/2013/01/31-gebeden-voor-mijn-echtgenoot.html en https://geloof-huwelijk-gezin.blogspot.com/2013/03/gebedskaartjes-31-gebeden-voor-mijn.html. Voor elke dag van de maand is er een gebedspunt voor je man en/of je kinderen. Een handig hulpmiddeltje om te bidden voor allerlei belangrijke dingen, zonder steeds alleen in je eigen stokpaardjes te vervallen. En je zou het natuurlijk kunnen uitbreiden met andere gebedspunten die je maandelijks wilt herhalen. Eenvoudig, behapbaar, en vlot in elkaar te knutselen – als je tenminste nog zo’n oud fotoalbum hebt liggen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *