Zondagochtend

Ideaal

Het is zondag, dus niemand hoeft vroeg uit bed. Papa en mama slapen lekker uit, en de kinderen liggen tot ongeveer half acht ook op één oor. Daarna speelt zoon met de Lego, dochter met de Playmobil en ligt kleine dochter nog even lekker te soezen bij papa en mama in bed. Rond acht uur komt er eindelijk beweging in huis, de tafel wordt gedekt en iedereen verschijnt uitgerust aan het ontbijt.

 

Werkelijkheid

Tien voor zes.
Papa en mama liggen heerlijk te pitten, dochter 1 en zoon ook. Dochter 2 is haar speen kwijt (of iets van dien aard). Papa springt gauw uit bed om die speen te vinden voordat de rest van het huis wakker is. “Ssst, lekker slapen Juutie, het is nog nacht!”. Missie geslaagd, de rust keert weer.

Vijf voor zes.
“Mama! Mama! Ik moet poooeeepen!” “Ehm, dat is goed, ga maar naar de wc!” Mama draait zich nog even lekker om.

Drie voor zes.
“Mama, ik ben klaaahaaar!”. Tjah, dat klusje moet toch even gebeuren.
“Nu moet je nog even lekker gaan slapen, want het is nog nacht. Dan mag je daarna rustig op je kamer gaan spelen.” Probleem opgelost, lekker verder tukken!

Vijf over zes.
“Mama, ik heb héél lekker geslapen, en ik heb héél fijn gespeeld op mijn kamer!”.
Zucht. “Het is nog vroeg, ga nog maar even verder spelen”.
“Maar ik heb zo’n honger! Mag ik de tafel gaan dekken?”
“Ja, dat is goed” (Als je mij maar met rust laat ajb)

Tien over zes.
“Mama, ik heb de tafel gedekt!”
“Zo, jij kunt snel!”
“Ja, ik heb twee pakken sinaasappelsap en een pak melk op tafel gezet. De rest kan ik niet bij, en bordjes of lepels heb ik geen zin in. Komen jullie nou eten???”
“Nee, het is nog vroeg.”
“Mag ik dan even in jouw bed?”
Mama schuift zwijgend een beetje op, en zoon nestelt zich op z’n nieuwe plekje.

Dertien over zes.
Tippel-tippel-tippel. Kleine zus heeft ook zin in een lekker plekje bij mama in bed. Dat wordt dringen, duwen en steggelen. Papa stapt zwijgend uit bed, loopt naar de kamer en strekt zich uit op de bank. Mama schuift een eindje op, en zoon zucht tevreden: “Zoooo, nu heb ik lekker veel plek!”

Tien voor half zeven.
“Maaaamaaaa, ik heb nu echt honger! Ben je nu klaar met slapen?”
Zucht. Jammer hoor, het bed lag nog prima. Maar verdere pogingen zijn waarschijnlijk tot mislukken gedoemd, dus gaan we maar tafel dekken.

Iets over half zeven verschijnt iedereen aan het ontbijt, enigszins wisselend gehumeurd. Voordeel: alle tijd van de wereld tot we om half tien de deur uit gaan richting kerk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *